En rund hållare med diabilder

Lägga upp ett bildspel

Ett bildspel är ett bra alternativ till att ha en film på din sida och besparar dig tiden att byta bilder. Genom att ha ett bildspel får du automatiskt med fler bilder på ett dynamiskt sätt.

Först och främst, behöver du fundera över var du vill ha ditt bildspel. Det är vanligt att använda som huvud-/omslagsbild, dvs. högst upp på sidan, så att det är det första man ser. Men man kan lägga in bildspel vart man vill på sidan, det viktiga är att det fyller sin funktion och inte bara känns som utfyllnad.

I Enfold Theme finns tre olika varianter av bildspel, Easy Slider, Fullwidth Easy Slider, och Fullscreen Slider. 

Easy Slider och Fullwidth Easy Slider har egentligen samma funktionalitet men med just skillnaden att Easy Slider är mindre och kan placeras lite varstans och Fullwidth Easy Slider är i fullbredd, dvs. tar upp hela sidans bredd. Du kan se exempel hur de båda ser ut här.

Fullscreen Slider är precis vad det låter som nämligen ett bildspel som tar upp hela skärmen. Du kan se exempel på hur detta ser ut här.

Såhär gör du:

Välj vilken typ av bildspel du vill ha. Antingen klickar du på ditt val i menyn bara och så hamnar det längst ner på sidan (eller högst upp om du inte har lagt inte några block än), eller så drar du blocket dit du vill ha det.

Väl placerat så klickar du på blocket i layoutbyggaren, då får du upp en ruta där du kan konfigurera bildspelet.

Easy Slider och Fullwidth Easy Slider har samma typ av alternativ. På första fliken ”Content” lägger du till de bilder du vill använda genom att klicka på antingen ”Add multiple images” eller ”Add single image or video”.

På andra fliken ”Styling” väljer du hur bildspelet ska fungera; storlek, typ av kontroll etc.

På tredje fliken ”Advanced” är det viktigaste du behöver titta på just hur bildspelet ska animeras.

När du har lagt till bilderna får du en lista på ”Content”-fliken, där kan du klicka på respektive bild för att ändra inställningar per bild.

Under ”Content” på varje bild kan du ändra en enskild bild om du ändrar dig och här kan du också lägga till en bildtext och bestämma hur den ska visas.

Under ”Avancerat” kan du även lägga till en länk; antingen genom att man bara klickar på bilden eller via en knapp. Du kan även lägga på overlay, en lite genomskinlig färg som ligger som en hinna över bilden.

På Fullscreen Slider så ser det liknande ut förutom att du kan välja hur du positionerar bilden.

När du har gått igenom alla dessa inställningar så glöm inte att spara! Sedan kan du välja att förhandsgranska innan du publicerar sidan så att du kan se hur ditt bildspel ser ut ”live”. Det går alltid att testa olika varianter och övergångar etc. Bara kreativiteten sätter gränserna!