En söt hund som tar det lugnt och vilar

Lugnt på jobbet?

Sommaren är här och solen lockar med sina strålar, värmen på kontoret kan vara smått olidlig, och arbetsuppgifterna lyser med sin frånvaro… Känner du igen dig? Blir det såhär varje år? 

När din arbetsgivare inte har något mer som behövs göras och alla obligatoriska uppgifter är klara så kan det vara svårt att hålla ut de där timmarna du måste vara på jobbet. Beroende på arbetsplats och arbetsgivare så kan arbetsbördan variera i perioder och de flesta företag är inte så givmilda med att “få gå hem tidigt”.

Vi vill dela med oss av några tips som kan hjälpa till att fylla arbetsdagen med något som känns värdefullt. 

Lista

Det kanske finns mycket som behövs göras men inte kan göras just nu: Gör listor! Behöver det skapas dokument, eller struktureras om i fysiska och digitala arbetsmiljöer? Finns det intressanta utbildningar framöver och information som alla borde ta del av? Vad saknar du i din arbetsmiljö? Både vad gäller arbetsmaterial och interaktioner. Saknar du möten och afterwork? Har du några idéer på vad man kan hitta på för att stärka arbetsmoralen och teamkänslan? 

Städa

Oavsett arbetsplats finns det sällan tid för att göra den där välbehövliga rensningen. Nu är det dags att passa på! Städa din fysiska arbetsplats från skräp och distraktioner, rensa system och intranät. Strukturera dina mappar på datorn och se till att du har säkerhetskopior på viktigt material. 

Planera

Blicka framåt och tänk igenom vad som komma skall. Ska ni kanske ha en kickoff till hösten? Behöver ni rekrytera, se över er budget, göra inköp, utöka eller minska kundkretsen? Börja planera nu. 

Utbilda 

Vidareutbilda dig inom ditt gebit. Det finns mycket information på internet; bloggar, poddar, och gratis webinarier. Lyssnar du på en podd kan du till och med ta en promenad eller en kopp kaffe i solen. Ta med ett block för att kunna anteckna eventuella intressanta punkter att ta med dig i framtida arbete. Din arbetsgivare kommer att tacka dig och du kommer att bli inspirerad. 

Utbilda dig om ditt företag! Har du läst igenom alla policydokument? Vet du alla regler och riktlinjer som gäller? Finns det något som saknas? 

Effektivisera

Har ni system eller verktyg som fungerar sådär? Nu kanske är tiden att söka efter bättre. Många digitala program har prövoperioder som gör att man kan testa dem utan att behöva betala. Oerhört bra lösning för att senare kunna rekommendera för chefen med gott underlag. Se över era arbetssätt. Hur sköter ni kundkontakter och delegerar arbetsuppgifter? Fungerar det eller finns det ett mer effektivt sätt att hantera det på? 

Gå ut

Det kanske inte fyller arbetsdagen men det gör att den blir behagligare. Försök att påminna dig själv och dina kollegor om att ta er ut när ni kan. Skiner solen och det finns en terass (eller din egen trädgård/balkong) så ta lunchen eller fikan ute. Du kan ha möten i mobilen på promenaden eller sittandes under ett träd. Vår digitala värld har öppnat upp många möjligheter! 

Vi hoppas att detta inlägg har bidragit till att du kan hitta något kreativt sätt att fylla arbetstiden under sommaren.